Sosyal kaygı için grup terapisi birçok çeşitte olabilir. Bir çeşidi de bilişsel davranışçı grup terapisidir. Sosyal anksiyetesi olan insanlar genellikle grup içerisinde olmanın kendi kaygılarını tetikleyeceğini düşünürler ve bu terapinin semptomlarına nasıl yardımcı olacağını anlamlandıramazlar. Sosyal kaygınız varsa sizin için birçok sosyal durum kaygıyı tetikleyici işlev görür. Bu da özgüveninizi zedeler. Grup terapi aslında sosyal yeteneklerinizi keşfetmek ve bu gibi durumlarda kaygıyı azaltmak için güvenli bir ortamdır.
Faydaları
Bir gruba katılmanın avantajı aynı probleme sahip yeni kişilerle tanışmaktır. Herkesin semptomları ya da tetikleyicileri aynı olmasa da yalnız olmadığınızı bilmek size kendinizi iyi hissettirir.
Grup ortamı günlük yaşamda sizin için tehdit edici olabilecek durumlarla yüzleşmenizi sağlar. Bu rahatlatıcı ve güvenli ortam sizin sosyal yeteneklerinizi geliştirmenizi sağlar.
Grup Terapisinde Neler Beklemelisiniz?
Aşağıdakiler sosyal anksiyeteye dair bir grup terapisine katıldığınızda beklemeniz gerekenlerdir:
- Grup üyeleri sadece sosyal kaygı bozukluğuna sahip kişiler olmalıdır. Çünkü sosyal kaygı bozukluğunun tedavisi diğer kaygı bozukluklarından daha farklı ilerler.
- İdeal olarak grup 6 kişiyi geçmemelidir ve bir-iki terapist tarafından yönetilmelidir. Bu da her grup üyesine ayrı ayrı ilgi gösterilmesi için şarttır.
- İdeal olarak grubun yaş ve cinsiyet dağılımı tek tip olmamalıdır. Bu da rol yağma senaryolarının daha rahat uygulanmasını sağlar.
- Herkesin korkuları aynı olmadığından seanslar yapılandırılmış olmalıdır bu şekilde her üye kendileri için problemli olan konulara değinebilmelidir.
- Üyelere sosyal kaygı bozukluğu ve bilişsel davranışçı terapiye dair bilgilendirmeler yapılmalıdır.
Tedavi Teknikleri
Tipik olarak terapi 12 ila 24 haftayı kapsar. İlk seansta terapist (ler) sosyal kaygı bozukluğuna dair bilişsel davranışçı modeli tanıtır ve tedavinin arkasındaki mantığı açıklar. İleri seanslarda grup üç ana konuya odaklanır: seans içi maruz bırakma, bilişsel yeniden yapılandırma ve ev ödevleri.
- Maruz bırakma: Seans içi veya gerçek yaşamda maruz bırakma kullanılabilir. Maruz bırakmanın sizi korktuğunuz durumda uzun süreli, kaygınız azalana kadar bırakarak kaygı döngüsünü kırmaktır. Rol yapma ile grup gergin bir konuşmacının, patrondan zam istemesi gereken bir çalışanın veya birine duygularını açacak bir kişinin rahatlamasına yardım edebilir.
- Bilişsel Yeniden Yapılandırma: Genellikle maruz bırakmanın öncesi, sırası ve sonrasında gerçekleşir (hem seans içi hem de gerçek yaşamda) ve size işlevsel olmayan inançlarınızı test etme şansı verir. Düşünceleriniz size yardımcı oluyor mu ve korku dolu durumlarla başa çıkmada daha adaptatif yöntemler kullanmanızı sağlıyor mu bunu kendinize sormalısınız. Grup ortamında da terapist size maruz bırakma esnasında öncesi ve sonrasında düşüncelerinizi, duygularınızı soracaktır.
- Ev Ödevi: Rol oynama konusunda karşılaştığınız durumları gerçek yaşamda uygulamanızı içerir. Bu durumlarda kendi kaygınızı nasıl ele aldığınızı anlatmanız gerekir. Bu şekilde de kendi terapistiniz olmayı ve durumları adaptatif şekilde ele almayı öğreneceksiniz.